Veelgestelde vragen:

 

Wanneer is het geschikt weer om te ballonvaren?

Kort gezegd: goede zichten, geen neerslag, temperatuur onder de 28°c, niet teveel wind maar ook zeker niet te weinig!

Wanneer een vaart wordt afgezegd vanwege de weersomstandigheden doen wij dit voor de veiligheid….bb-ballooning staat garant voor uw veiligheid: safety first! Mocht een ballonvaart niet door kunnen gaan vanwege het weer zullen wij overleggen om met u op een ander moment de vaart te kunnen maken.

 

Waarom zijn ballonvaarten altijd ‘s avonds of ‘s ochtends?

Dit heeft voornamelijk te maken met thermiek, deze wordt ‘s ochtends krachtiger en ‘s avonds neemt deze af. De ballonvaart start ongeveer 2 uur voor zonsondergang of bij zonsopkomst.

In de winter is het wel mogelijk om overdag te varen omdat de zon dan weinig kracht heeft en thermiek dan nauwelijks ontwikkeld.

 

Welk seizoen is het mooiste?

Ieder seizoen heeft zijn eigen charme, in het voorjaar en de zomer is de kans op ''ballonweer'' echter het grootst.

 

Wat voor kleding moet ik aan?

Wij adviseren u gemakkelijke kleding te dragen die u ook zou aantrekken bij een lange wandeling. Platte schoenen zijn een must! In de lucht is het niet veel kouder dan op de grond, we varen met de wind mee en de ballon geeft ook warmte af. Langere personen zouden eventueel een petje kunnen dragen tegen de warmte van de brander.

 

Is ballonvaren gevaarlijk?

Niets in het leven is zonder risico, de ballonvaart in Europa is de veiligste vorm van luchtvaart en voortbewegen. Wij gebruiken het modernste materiaal, geheel gericht op comfort en veiligheid! De terugreis naar huis is dan ook gevaarlijker dan de ballonvaart.....

 

Mogen kinderen ook mee in de mand?

Kinderen mogen mee, mits ze over de mand kunnen kijken (112cm) en in het bijzijn van tenminste één volwassen begeleider.

 

Kan ik met zwangerschap ook varen?

Als u zwanger bent adviseren wij u om de ballonvaart uit te stellen.

 

Ben ik verzekerd tijdens de vaart?

Ja, personen zijn verzekerd. Spullen zoals camera’s, telefoons, en brillen echter niet! Draag deze bij voorkeur aan een draagkoord en houd deze binnen de mand.

 

Waar stijgen we op?

De startplek is altijd in overleg met de piloot. Op de dag van de vaart worden de meteorologische condities bekeken, hieruit volgen (bij goed weer) vaak enkele opties waar we kunnen starten die dag. Ook de luchtverkeersleiding kan een start in een gebied weigeren. Mocht u wensen hebben horen wij dit graag, garantie om over bepaalde gebieden te varen bestaat echter niet.

 

Is de ballon te sturen?

Echt sturen is er niet bij, via verschillende luchtlagen is het vaak mogelijk om enkele graden van richting en snelheid te veranderen.

 

Hoe komen we terug op de startplaats?

Na het inpakken van de ballon en de afsluiting rijden we terug naar de startplek, mochten er bekenden mee willen volgen kunnen deze achter de volgauto aanrijden (of zelf proberen bij de landing te komen).

 

Waarom is een ballonvaart zo duur?

Een luchtballon & bijbehorend materiaal is in aanschaf kostbaar en gaat maar een bepaald aantal keren mee. Wij hebben helaas (nog) geen sponsor die dit voor ons betaald. De vaartvoorbereiding neemt veel tijd in beslag, in één ballonvaart gaan ongeveer 22 manuren, waarvan de vaart er maar ongeveer 1 is.  Jaarlijks moet het materiaal gekeurd worden bij een EASA erkend CAMO bedrijf.  Daarnaast verbruiken we veel propaangas tijdens een vaart, de ventilator om de ballon op te blazen & de volgauto met aanhanger lusten ook wel een slokje benzine.

Verder zijn er nog kosten aan: Vergunningen, verzekering voor iedereen die meevaart, nascholing & medische keuring van de piloot.

 

Tekst: © BB-Ballooning 2016-2020